Testovi mobitela

TOSHIBA TG01

TG01 TG01 TG01
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 70 x 130 x 9,9
Masa uređaja (g) 129
Operativni sustav Windows Mobile 6.5 Proffesional
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 800 x 480
Broj boja ekrana 262.144
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme čekanja 2G (h) 220
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Movens


01/6388040
http://www.htc.com.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Gigaherzna granica
Autor: Ivan Kišić

Lako je smijati se mobitelima kada rade na taktu koji se mjere u megaherzima, no što kada probiju mentalnu granicu od gigaherza?

Nespretno je i teško pisati o uređajima opremljenima Windows Mobileom. Nekad najpopularniji mobilni operacijski sustav danas je tek sjenka bivše slave. Ne zbog gubitka kvalitete, nego rasta kvalitete konkurencije. Naime, WM nikada nije bio OS za početnike ili lijene – za ugodno korištenje i iskorištavanje punog potencijala ovako moćnog OS-a bilo je potrebno igrati se, hakirati, modati i zainteresirati se za njega. U doba kada su dva najbrže rastuća operacijska sustava iznimno jednostavna, user friendly i pristupačna, WM se mora ozbiljno reformirati. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1278087478.jpg

Toshiba TG01 trenutno je jedan od najsnažnijih mobitela na svijetu. S procesorom koji radi na taktu od čak jednog gigaherza sigurno konkurira na području iznimno snažnog hardvera. Smješten je u kućište tanje od jednog centimetra, neobično plosnato i s gumenom teksturom, bez mnogo detalja. Ono što zbunjuje jest veličina – zaslon je dijagonale čak 4,1 inč, što ga stavljaju u klasu većih mobitela koje je neugodno smještati u džep na hlačama.

Osim zaslona, na prednjoj strani nalaze se dvije tipke osjetljive na dodir, za povratak na početni zaslon i jednu razinu unazad, a između njih je traka za zumiranje. Pomicanje prsta lijevo i desno regulira razinu približavanja, a pomak prema zaslonu prikazuje virtualno direkcijsko područje s tipkama za pomicanje u četiri smjera, potvrdu i povratak. Neobično i pomalo neugodno.

Operacijski sustav već je spomenuti Windows Mobile u inačici 6.5. Po defaultu je dostupno nekoliko početnih zaslona, no preporučujemo korištenje „običnoga“ Microsoftovog koji je najjednostavniji i najbrži za korištenje. Poseban Toshibin pokazao se sporim, neučinkovitim i zapravo tužnim – pokazao je da ni snažan procesor ne može spasiti korisničko iskustvo od lošeg programera ili nešto specifičnije – stare i loše podloge.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1278087549.jpg

Najveće mane teško su pisanje i povremeno blokiranje operacijskog sustava, stvari koje bi se trebale rješavati zakrpama i nadogradnjama. Ipak, nova inačica OS-a, veliki zaslon i dodatni softver imaju svoje prednosti, pa je surfanje webom preko Opere Mobile jako dobro kao i podrška za Office i e-mail, a nije ni za baciti solidan marketplace i velike multimedijske mogućnosti (videozapis izgleda odlično). 

S neke distance, TG01 više izgleda kao tehnološki demo i „vidite što mi možemo!“ nego kao uređaj koji bi netko kupio i svakodnevno koristio. Ipak, ima svoje prednosti kao i mane (slabo trajanje baterije) za koje se nadam da će se uskoro ispraviti, jer su mnoge tek softverske prirode. 

 

 

 

Komentari

dino

22. prosinca 2010 - 10:45 Prijavi neprimjeren komentar

Ovo mi postaje sada vec smijesno. Svi sada hoce napravit touch screen mobitel... uopce ne razumjem u cemu je fora...
Toshiba... jel su oni imai uopce pre ovoga nekakva iskustva sa pravljenjem mobitela...

Odgovori